Najpopularniejszym przysmakiem z Torunia są pierniki przygotowywane według tradycyjnej receptury. Jednak to miasto ma do zaoferowania o wiele więcej specjałów, którymi zachwycają się turyści z całego świata. Poznaj lokalną, toruńską kuchnię i sprawdź, gdzie możesz skosztować pysznych dań!
Tradycyjne przysmaki i potrawy Torunia
Kuchnia Torunia kształtowała się przez wieki pod wpływem różnych kultur i tradycji, które spotykały się w tym kupieckim mieście już w czasach średniowiecza. Z tego powodu dzisiaj możemy delektować się wyjątkowymi daniami podczas wycieczek po Toruniu. Z jakich potraw słynie to miasto?
- Pierniki toruńskie
Tradycyjne, toruńskie pierniki są bez wątpienia najpopularniejszym przysmakiem tego regionu. Historia pierników sięga średniowiecza, a miasto słynie z unikalnej receptury i bogatej tradycji wypieku. Pierniki toruńskie dostępne są w różnych kształtach, rozmiarach i smakach, od klasycznych korzennych ciasteczek po wersje z nadzieniem owocowym, czekoladowym czy orzechowym.
- Piecuchy
Piecuchy są rodzajem pieczywa drożdżowego, które nadziewa się różnorodnymi farszami.
Tradycyjne piecuchy toruńskie mają podłużny kształt, a w ich wnętrzu kryje się farsz z kapusty kiszonej, grzybów oraz mięsa. Obecnie w wielu lokalach można spróbować piecuchów przyrządzanych także na słodko, z nadzieniem owocowym lub twarogowym.
- Karp po toruńsku
Podczas odwiedzin w Toruniu warto spróbować także lokalnych dań rybnych. Jedną z tradycyjnych potraw dla tego miasta jest karp po toruńsku. Karp marynowany jest w specjalnej zalewie z dodatkiem miodu, octu, przypraw i warzyw, a następnie pieczony w całości. Rybę podaje się z sosem piernikowym i ziemniakami.
- Zupa śliwkowa
Miłośnicy słodkich dań z pewnością skuszą się na toruńską zupę przyrządzaną z dojrzałych śliwek. Oprócz owoców, do zupy dodaje się cukier, goździki i cynamon, a całość podaje się ze słodką, bitą śmietaną.
- Gęsina i dziczyzna
W kuchni toruńskiej znaleźć można również dania przygotowywane z gęsiny i dziczyzny. Pieczona gęś z jabłkami i kaszą gryczaną polecana jest nie tylko jako tradycyjna potrawa wigilijna – dania można spróbować w lokalnych restauracjach, np. na Starówce. Warto skosztować także polędwiczek z jelenia w sosie piernikowym, które z pewnością zachwycą każdego smakosza.
Gdzie spróbować tradycyjnych toruńskich potraw i przysmaków?
Tradycyjne toruńskie przysmaki i potrawy można spróbować w wielu restauracjach w centrum miasta. Przykładowo, zupa śliwkowa oraz pieczona gęsina serwowana jest w Restauracji Zajazd Staropolski i w Karczmie Gęsia Szyja, a piecuchy w różnych wariantach smakowych dostępne są m.in. w Pierogarni Stary Młyn.
Miejscem wartym odwiedzenia jest również restauracja Esencja w hotelu Eter o doskonałej kuchni. Goście restauracji mogą skosztować tradycyjnych toruńskich dań, a także bulionu wołowego z pierożkami, piersi z perliczki oraz potraw z dziczyzny. W menu dostępne są również propozycje idealne dla wegetarian, jak bezmięsne gołąbki i wędzone tofu.
W niektórych lokalach w Toruniu serwowane są również piwa o unikatowym smaku, np. z dodatkiem korzennych przypraw. Z kolei tradycyjne, toruńskie wypieki można kupić m.in. w Sklepie Kopernika oraz w piekarniach Igi Sarzyńskiej, która swoimi specjałami zachwyca zarówno turystów, jak i lokalnych mieszkańców.
Podsumowanie
Oprócz słynnych pierników, Toruń oferuje bogactwo tradycyjnych potraw i przysmaków. Lokalne dania, takie jak pieczona gęś z jabłkami, karp po toruńsku czy słodka zupa śliwkowa zachwycą każdego smakosza. Tradycyjne potrawy toruńskie znajdziesz w restauracji Esencja, natomiast pyszne pierniki możesz kupić w Sklepie Kopernika lub w piekarni Igi Sarzyńskiej.